............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας να απελευθερωθεί ο Νουρί

ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ο Νουρί είναι ένας 21 χρόνος Σύρος πρόσφυγας, που εξακολουθεί να κρατείται παράνομα σε ένα αστυνομικό τμήμα στη Λέσβο, εδώ και σχεδόν 7 μήνες, περιμένοντας να μάθει εάν θα οδηγηθεί αναγκαστικά πίσω στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Η αβεβαιότητα με την οποία είναι αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες και οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική του υγεία.


Η αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι και για την παρατεταμένη κράτησή του ήταν εμφανής όταν η Διεθνής Αμνηστία τον συνάντησε.
«Κοιμάμαι σε ένα στρώμα στο πάτωμα σε ένα κελί μαζί με άλλα πέντε άτομα… Δεν έχω τίποτα να διαβάσω που να είναι στη γλώσσα μου. Δεν μου έχει δοθεί ούτε μια καθαρή κουβέρτα από τότε που με συνέλαβαν» λέει.


Ο Νουρί κρατείται από τις 9 Σεπτεμβρίου 2016 αφότου η αίτηση ασύλου του κρίθηκε απαράδεκτη από την Επιτροπή Προσφυγών με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για αυτόν.
Το ίδιο διάστημα, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε προσωρινά την απέλασή του έως ότου αποφανθεί αν θα ακυρώσει ή όχι την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών.
Τον Μάρτιο του 2017, ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου συζητήθηκε η αίτηση του Νουρί με την οποία ζητά την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Προσφυγών.
Δεν είναι σαφές πότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εκδώσει την απόφασή του. Εάν το Δικαστήριο απορρίψει την αίτησή του, θα κινδυνεύει άμεσα με απέλαση στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, η παρατεταμένη κράτηση του Νουρί έχει υπερβεί το ανώτατο χρονικό όριο κατά το οποίο οποιοσδήποτε αιτών άσυλο επιτρέπεται να κρατείται σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο (90 ημέρες).


Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου 2016, άνοιξε τον δρόμο για την Ελλάδα ώστε η τελευταία να επιστρέφει αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Τουρκία.
Ωστόσο, η Τουρκία δεν αποτελεί επί του παρόντος ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες που επιστρέφονται πίσω σε αυτήν. Δεν παρέχει πλήρες καθεστώς πρόσφυγα σε άτομα που δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης και δεν τους χορηγείται κρατική υποστήριξη.

_______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου