............... .........για την Ευρώπη, τον Άνθρωπο, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ...Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

Ευρώπη των 28 κρατών - μελών

~


...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ // Translate

Τελευταίες Ειδήσεις

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

"Έφυγε" η Simone Veil (Σιμόν Βέιλ) η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ακαδημαϊκός

veil-simon.jpg

Ιστορική φιγούρα της γαλλικής πολιτικής, πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου | AP Photo



Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 90 ετών η Σιμόν Βέιλ, η Γαλλίδα πολιτικός που έμεινε στην ιστορία για τη δράση της για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον θάνατό της ανακοίνωσε η ο γιος της Ζαν Βέιλ.
Η Σιμόν Βέιλ, θα γινόταν 90 στις 13 Ιουλίου, ήταν πρωτεργάτρια του νόμου που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη Γαλλία, το 1974. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ εργάστηκε και ως ακαδημαϊκός.

AP Photo
Επιζήσασα των ναζιστικών στρατοπέδων του θανάτου, ενσάρκωνε για τους Γάλλους τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

__________
http://www.efsyn.gr/arthro/pethane-i-simon-veil

~~~~~~~~~~~~~

"Έφυγε" η Simone Veil, αντιστασιακός κατά των ναζί (επιζήσασα των στρατοπέδων συγκέντρωσης όπου και εστάλη όταν συνελήφθη για την αντιστασιακή της δράση) και κοινωνική αγωνίστρια, πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της φτώχειας (δούλεψε σε εργοστάσιο επί χρόνια για να μπορέσει να ζήσει η ίδια την κατάσταση των εργατών και να συμβάλει στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους) και ιερή μορφή του αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Το έργο της είναι και θα είναι πάντα παρόν και επίκαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου